CONGRES 2014. Primăria Eforie a organizat ediția a II-a a Congresului dedicat turismului balnear

Primăria orașului Eforie a organizat, în 30 și 31 mai a.c., a doua ediție a Congresului Medical cu tema ‘Dezvoltarea turismului balnear pe litoralul Mării Negre’, manifestare organizată în cadrul evenimentul Balneo-turism la Eforie. Obiectivul Congresului a fost identificarea căilor optime pentru promovarea și diversificarea ofertei balneare în orașul Eforie și, în general, pe litoralul românesc.

La evenimentul organizat de Primăria condusă de Ion Ovidiu Brăiloiu au participat Adrian Stan, primar al orașului Techirghiol, Ersun Anefi, sub-prefectul județului Constanța, Aurel Borșan, președinte al Fundației Amfiteatru, reprezentanții sanatoriilor balneare Vraja Mării, Mirage, Europa, Spitalul Clinic Eforie Nord, Sanatoriul Mangalia și alte unități de cazare și tratament, dar și numeroși reprezentanți ai presei.

În cadrul lucrărilor, primarul orașului Eforie a declarat că ‘stațiunile Eforie Nord și Eforie Sud s-au dezvoltat foarte mult în ultimii ani prin investiții în infrastructura de turism balnear. Au apărut noi baze de tratament, altele au fost modernizate, iar calitatea serviciilor se ridică la cele mai înalte standarde din Europa’. De asemenea, Ion Ovidiu Brăiloiu a arătat că ‘Primăria se implică în susținerea investitorilor serioși. Acest Congres este un exemplu, dar nu este singurul. Orașul nostru a fost reprezentat în acest an la cele mai importante târguri de turism din lume, respectiv, cel de la Berlin și de la Moscova, iar numeroși turiști și operatori s-au arătat extrem de interesați de oferta noastră, mai ales pe partea balneară’. În cadrul discuțiilor, Ion Ovidiu Brăiloiu a evidențiat și obstacolele și dificultățile care apar în calea dezvoltării rapide a turismului balnear pe litoral. ‘Instabilitatea legislativă, birocrația și incoerența strategică la nivel central sunt marile obstacole pe care trebuie să le depășim. Lucrurile merg spre bine, dar nu merg atât de repede spre bine cum aș dori eu sau fiecare dintre dumneavoastră’.

La rândul său, subprefectul județului Constanța, Ersun Anefi, a declarat că are încredere în potențialul orașului Eforie, iar semnalele privind dezvoltarea celor două stațiuni sunt vizibile și benefice pentru cetățeni.

Adrian Stan, primarul orașului Techirghiol, a remarcat faptul că nu există o prioritizare la nivel național a investițiilor strategice, alocându-se fonduri pentru proiecte total nefezabile, în loc să fie exploatate eficient resursele turistice importante din România. Totodată, Adrian Stan a subliniat faptul că stațiunile balneare de pe litoralul Mării Negre, respectiv Eforie, Techirghiol și Mangalia trebuie să facă o prioritate din ‘recucerirea’ turiștilor români, care în ultimii ani s-au orientat către destinații din afara României.

În cadrul evenimentului, au fost dezbătute aspecte ce țin de beneficiile tratamentelor cu nămol sapropelic, oportunități de dezvoltare ale turismului balnear în contextul economic actual, finanțarea europeană pentru turismul balnear dar și competitivitatea unităților de profil de pe litoralul Mării Negre, în raport cu oferta de pe piața internațională. Un punct important al dezbaterilor a fost legat de probleme legislative cu care se confruntă unitățile medicale de stat și în special problema personalului insuficient, problemă ce îngreunează activitatea unor sanatorii și spitale cu o cotă de piață dar și potențial foarte mari.

Pentru o mai bună conjugare a eforturilor de promovare a turismului balnear de pe litoral, președintele Fundației Amfiteatru, Aurel Borșan, a propus organizarea unităților de profil într-un ‘cluster de turism balnear’, sistem care se dovedește foarte eficient mai ales în Uniunea Europeană, dar și în Transilvania, acolo unde a fost implementat cu succes. Aurel Borșan a mai arătat că turismul a fost singura activitate economică neafectată de criză, anul trecut înregistrându-se un vârf de peste 1 miliard de turiști la nivel mondial. La acest fapt se adaugă și statisticile care arată că 80% dintre europeni își petrec vacanțele pe teritoriul Uniunii Europene, fapt ce ar trebui să încurajeze inclusiv investițiile pe litoralul Mării Negre.

Congresul medical cu tema ‘Dezvoltarea turismului balnear pe litoralul Mării Negre’ a fost organizat în cadrul evenimentului Balneo-Turism la Eforie, eveniment aflat deja la a doua ediție. În cadrul acestei manifestări au mai fost organizate concerte în aer liber, spectacole și activități educative pentru copii, expoziții, workshop-uri și concursuri sportive. Prin aceste evenimente, Primăria Eforie urmărește să promoveze turismul local, să contribuie la creșterea gradului de ocupare a facilităților de cazare și tratament pe toata durata anului și, nu în ultimul rând, să-i încurajeze pe operatori să se orienteze în mod egal, prin pachete de turism balnear, spre turiștii străini și români pentru care Eforie păstrează o norietate foarte bună.

English EN Français FR Deutsch DE Română RO
eforie online
Trafic web: 119206 vizualizări.

Iubeşte-ţi oraşul ca pe tine însuţi!
Aruncă gunoiul numai în locurile special amenajate.